ЗАШТО?
– лети зелени кров штити зграду/објекат од директне сунчеве топлоте
– током зиме, зелени кров смањује губитак топлоте кроз додатну изолацију на крову
– уштедом енергије (за грејање и хлађење објекта) смањује се емисија штетних гасова у атмосферу
– мање оштећења озона + мање топлоте = мање смога

Низ предности за овакву градњу у нашим условима. Поред горе наведених бенефита, у позитивне чињенице ападају и уштеда трошкова за реновирањем инфраструктуре – регулација вишка атмосферских падавина – простор за боравак и рекреацију. Зелени кровови са малим одржавањем се могу дизајнирати да служе као уточиште за врсте као што су птице које се гнезде на земљи.

Амстердам

Да се вратимо на климатксе промене…

Ако говоримо о гасовима које наши објекти избацују у атмосферу (свесни Ви тога били или не) ваља размислити и о смањењу истих, те и негативном утицају на животну средину – од које и у којој и сами обитавамо. Поред тога, сведоци смо да нам огромне падавине у пролећним месецима праве проблем – вишак воде, да не говоримо о штети које настају након појаве града (све чешће) и штету коју исти направи на кровној контрукцији.
Поред наведених бенефита зеленх кровова, штете проузроковане олујним временом и градом на крововима Ваших објеката ће бити прошлост. Зелени кров ће се потпуно самостално регенерисати и без уложеног динара ваш кров ће се у веома кратком временском периоду „изградити“.